Museum de Proefkolonie

Museum de Proefkolonie

Ontdek de oorsprong van onze verzorgingstaat tijdens een multimediale tijdreis

Het is 1818. Napoleon heeft ons land als 'Koninkrijk der Armen' achtergelaten. Johannes van den Bosch is een sociaal bewogen generaal en komt als redder in nood. Zijn ambiteuze plan moet de armoede in Nederland bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. Zo onstaat de Maatschappij van Weldadigheid. Arme stedelingen worden in Zuidwest-Drenthe ontvangen en kunnen rekenen op werk en onderdak. Kinderen gaan verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee als de bakermat van onze verzorgingstaat beschouwd.
 

ZIE - BELEEF - VERWONDER

Ga 200 jaar terug in de tijd en bleef dit unieke verhaal van Johannes van den Bosch. In het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord treed je in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis! 


Ontdek ook het buitenmuseum

Vanuit het museum leiden vele wandel- en fietsroutes langs de historische erfenis. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, mandenmakkerij, bosbouwschool en tuinbouwschool! Ook vanaf Park Drentheland zijn diverse fiets- en wandelroutes die het verhaal van de kolonie vertellen.

Combineer u bezoek met een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum. De verhalen van beide sluiten perfect op elkaar aan.

Locatie: Frederiksoord
Afstand vanaf Park Drentheland: 13 km
q