Ik heb u lief mijn heerlijk landje

Natuur

Natuurgebieden in Drenthe, meer dan bos en heide

Drenthe heeft veel natuurgebieden. Naast de drie grote Nationale Parken zijn er vele boswachterijen en uitgestrekte heide gebieden waar het heerlijk recreëren is. De Drentse natuurgebieden zijn grofweg te verdelen in veengebieden en zandgebieden. Kenmerkend voor Drenthe is het eeuwenoude landschap met vaak slingerende beekjes, bos, heide en natuurlijk de hunebedden en grafheuvels. Alle gebieden hebben hun eigen identiteit en sfeer.

Nationaal park Dwingelderveld

Dwingelderveld kent vele verschillende landschappen en er komen jaarlijks veel recreanten en natuurliefhebbers op bezoek. Kom zelf ook het heidegebied, de bossen, de esdorpen, de grafheuvels en de vennetjes bekijken! Het Dwingelderveld is een groot en nat heidegebied (bijna 4000 hectare) in Zuidwest Drenthe. De heide wordt beheerd door twee schaapskuddes en in het gebied leven vele verschillende dieren die in andere gebieden minder kansen hebben. Wil je bijzondere vogels spotten? Dan slaag je zeker in het Dwingelderveld! www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/

Wandelen en fietsen in Dwingelderveld

Dwingelderveld wordt doorkruist door verschillende fiets- en wandelpaden. Voor elk wat wils: naast de gemarkeerde en verharde paden, vind je er ook ongemarkeerde en onverharde paden om bijvoorbeeld te mountainbiken.

Drents Friese Wold

Omdat het Drents Friese Wold de combinatie kent van prachtige natuurgebieden, verschillende accommodaties en leuke attracties, is het een zeer goed gebied om te recreëren. Het Drents Friese Wold ligt op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland en is het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Opvallend in het gebied is dat het vele landschappen kent. Zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras, je komt het er allemaal tegen. Doordat hier duizenden jaren geleden al boeren woonden die hun akkers steeds hoger maakten, herken je een typisch esdorpenlandschap: hoge akkers rond dorpen en laaggelegen beken met planten en bloemen. Naast het feit dat je zelf kunt wandelen en fietsen in het gebied, worden er vele activiteiten georganiseerd. Denk aan bijzondere wandelroutes, op de mountainbike het gebied verkennen en een tocht te paard maken. http://www.np-drentsfriesewold.nl/

Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa heeft haar naam te danken aan de bijzondere beek die door het landschap loopt: De Drentsche Aa. 'Duizenden jaren cultuur in een waaier van meanderende beken'. Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur. http://www.drentscheaa.nl/  

Ligging

Het gebied ligt zoals de naam al zegt, rondom de beek Drentsche Aa. Deze beek is een van de weinige in Nederland waarvan de loop bijna niet door de mens is beïnvloed. Het park ligt in de driehoek van Assen, Gieten en Glimmen en omvat ongeveer 16 dorpen & gehuchten en 100.000 inwoners. Het bestaat voor meer dan de helft uit landbouwgrond en voor een derde uit natuurgebied. 

Best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa

De beek vormde het landschap. Elders werden de beken langs de liniaal rechtgetrokken om keurige rechte afwateringskanaaltjes te worden. De Drentsche Aa kon gelukkig rustig haar gang blijven gaan. Hier nam de mens het landschap letterlijk en figuurlijk voor wat het waard was. Met de beek is ook het oude, typisch Drentse esdorpenlandschap bewaart gebleven: de Saksische boerderijen rond de brink, de akkers op de bolle essen, de hoger gelegen velden en de hooilanden en weilanden in het lager gelegen beekdal. Het resultaat is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa.

Sinds december 2002 is het gebied uitgeroepen tot één van de twintig Nationale Parken en sinds 2007, als enige gebied in Nederland, tevens uitgeroepen tot één van de twintig Nationale Landschappen van Nederland. Hiermee heeft Nederland een uniek 34.000 ha groot landschap met een eigen sfeer en identiteit. Niet voor niets werd het Drentsche Aa gebied (met het Geuldal) uitgeroepen tot de enige twee vijfsterren-landschapen van Nederland.